Медицинска астрология

В медицинската астрология, най-значими за здравето на човек са 1-ви, 6-ти и 12-ти домове, от 12-те сектора (домове) в една рождена карта. Началото на 1-ви дом е асцендентът. Планетите в този дом имат голяма сила и показват най-силните органи (Юпитер – черен дроб, Слънце – сърце, Венера – бъбреци и т.н.) Този дом характеризира възприемчивостта към заболяванията и съпротивителната способност.

6-ти дом

В 6-ти дом са типични болести, с ясно изразена симптоматика и клинична картина. Този дом показва изначална слабост и болести, които съпровождат човека през целия му живот, но се лекуват успешно.

12-ти дом

Всички тайни и скрити болести са по 12-ти дом, с духовен произход. Това са хронични, психосоматични заболявания, психически разстройства, заразявания при епидемии. С този дом са свързани всички заточения на човека, включително престой в психиатрична клиника или продължителното залежаване на легло.

4-ти дом

4-ти дом дава информация за наследствените болести, а 8-ми за операции и травми, има отношение също към половите органи. Изключително важно правило при планираните операции в медицинска астрология е –  транзитиращата Луна да не е в знака, който оперираният орган управлява. Щетите могат да бъдат непоправими, възможно е тежко протичане на операцията и бавен оздравителен процес.

Северен и Южен лунен възел имат отношение както за посоката на нашата съдба и опитности от минали животи, така и за здравето в медицинската астрология. Възлите винаги работят по двойки и представляват кармични точки, независимо от желанието ни. Сами по себе си Лунните възли са индикатори за заболявания. Ако планета, която е носил на определено заболяване е в съвпад със Северен възел, тогава то е системно и обхватно. Ако планетата е съвпад Южен възел, болестта е хронична. Лунните възли, създават необратими във времето болести, задълбочават ги и са ясно изразени.

Ретроградните планети в хороскопа, се счита, че носят спомени от предишни инкарнации и се проявяват по-бавно във времето, като обръщат енергията навътре към индивида.

Вероятно затова ретроградните планети в медицинската астрология, създават затруднения в диагностицирането на заболяванията, дават неясна клинична картина и хронично протичане. Ретроградни Марс, Сатурн, Уран, Плутон, съответстват съответсват на сериозни или непрекъснато повтарящи се заболявания, които не успяват да се излекуват докрай.

Стихиите

Повече информация за потенциални здравословни проблеми носят и стихиите. При преобладаващ огън, болестите произлизат главно от излишъка на енергия. Физическите болести са свързани със сърдечно-съдовата система, както и нарушения с топлобмена – темература, инфекция. Стихията въздух отговаря за всички връзки вътре в организма. Хората на тази стихия най-често боледуват поради липса на обратна връзка – дават много, а по-малко получават. Физически най-често са засегнати белите дробове, дихателните пътища, неврити и невралгии, вегетативно-съдова дистония (двигателно разстройство на мускулите). Простудните заболявания са присъщи на земната стихия. Характерни са депресия, затвореност, хипохондрия. Физически са склонни към нарушения в обмяната на соли и образуване на различен род камъни, жлъчно- и пикочокаменна болест, артрози, артрити. Най-неустойчивата стихия е водната. Затова при тях има психични заболявания, крайни психосривове. Характерни са заболявания свързани с водната обмяна – отоци, асцит, воден плеврит (ексудативен плеврит), кисти, хидроцефалия (наричано още “вода в мозъка“), алергии, болести на кръвта. Предразположени към алкохолизъм и наркомания.

Планетата Прозерпина в астрологията отговаря за кармата, има отношение към знака Дева, човешкото падение и наказанието за греховете.

Богинята от римската митология отговаря за биохимичните процеси и имунната система в организма. Свързана е с далака, кръвната плазма и всички регенериращи тъкани – коса, нокти, мигли, както и голяма част от венерическите заболявания. Заедно с Плутон и Нептун, Прозерпина е отговорна за заболяването СПИН. Не случайно митът за богинята на подземното царство е толкова точен аналог на болестта на 90-те и оказва силно влияние върху промените в живота на човек.

Астероида Хирон

„Раненият лечител“, както го наричат астролозите, е свързан с ендокринната система. Оказва влияе на хормоните и имунитета. Като управител на биологичното равновесие, Хирон е свързан с начина на протичане на всяка болест. Влияе на формата на заболяването, която с негово участие се очаква да е променлива, с редуващи се симптоми, и периоди на подобрения и изостряния, което се диагностицира трудно.

В астрологията има много начини и способи, чрез които човек може да си помогне. Практически не е възможно, винаги да следваме всички указания, които тя ни дава, за нашето здраве и качество на живот. Със сигурност обаче е добре, да се съобразим с базовите. Всяко заболяване идва, за да ни каже нещо и да му обърнем внимание. Да каже на себе си, така, че да бъде чуто. „Болестта не позволява да се греши“

Болното тяло неизбежно се обръща към Духа.

Допълнителна информация

Можете да прочете допълнителна информация за медицинска астрология, като посетите нашата БЛОГ страница. Последвайте нашата FACEBOOK страница, за да сте в крак с всякакви нови информации за вашия хороскоп.